top of page

ЗВ'ЯЗОК ПАМ'ЯТІ І КОНТЕКСТУ

Будь-яку інформацію найпростіше згадати, якщо людина знаходиться в тих же умовах, як і тоді, коли вона запам'ятовувала її. Скажімо, якщо відвідати місця, в яких ви провели дитинство – то самі вразитеся, як багато різних епізодів з того часу «раптом» спаде на думку.⠀

У ході наукових досліджень проводилися нейтральні за своєю суттю експерименти, коли підводників просили заучувати списки слів. Заучували вони їх у двох ситуаціях: перебуваючи на березі або ж на глибині. Коли їх просили згадати те, що завчили, виявилося, що слова, завчені на глибині, на глибині ж і добре згадуються. Аналогічно зі словами, завченими на березі, їх добре було згадувати на березі. А от якщо просили згадувати в інших умовах – скажімо, згадати на березі список, завчений на глибині – результати виявлялися помітно гіршими.⠀

Подібних експериментів було проведено безліч. І найцікавіше почалося, коли дослідники почали шукати, які саме ознаки сприяють запам'ятовуванню і згадуванню. І чи можна це обійти.

З'ясувалося, що суттєвими умовами є не лише фактори оточення, а й емоції та фізіологічний стан людини. Скажімо, якщо людина сумна – на думку самі «напрошуються» сумні епізоди з минулого. Якщо посміхається – епізоди будуть радісні.

Так для кращого запам'ятовування використовують мнемотехніки (візуалізацію, метод Цицерону, асоціації - про них можна більше дізнатися і спробувати на собі на нашому сайті, в розділі "матеріали"). Просто потрібно цілеспрямовано прив'язати отриману інформацію до чогось - вже вивчених знань, емоцій, речей.

2 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Bình luận


bottom of page