top of page

ЧИ ВПЛИВАЮТЬ ОБСТАВИНИ НА МОЗОК?⠀

💼 Подорожі

Складно вигадати причину, через яку не варто подорожувати — перемикання на відпочинок сприятливо позначається на здоров'ї людини. Нові місця дозволяють нашому мозку "збільшити потужність", тобто допомагають йому ефективніше обробляти інформацію. Завдяки цьому людина краще знаходить взаємозв'язок між різними явищами та шукає неочевидні рішення.

Головна порада, про яку має сенс пам'ятати: вирушивши в нове місце, обов'язково спілкуйтеся з іншими людьми, намагайтеся зрозуміти місцеві традиції, скуштувати кухню і таке інше. Завдяки науковим публікаціям останніх років ми розуміємо, чому це важливо: зіткнення з незвичним стимулює мозок, виводить його з буденного стану «тут все зрозуміло» і змушує працювати активніше.⠀

🧦 Безладдя

У минулому дослідники фокусувалися на тому, як впливають на когнітивну функцію такі речовини, як пліснява, свинець або гучні звуки, а так само як впливає процес роботи в не стимульованому середовищі. Звичайно, все це завдає шкоди здоров'ю мозку.

Нові дослідження мають велике значення, тому що вони показують, що робоче місце може відігравати важливу роль: по-перше, вивчення нових навичок та регулярна постановка нових завдань призвели до покращення когнітивних функцій, особливо для жінок у віці; по-друге, що чоловіки, що жінки, які працювали в захаращеному робочому середовищі, «заробляли» загальне зниження когнітивних функцій.

🎧 Музика

Якщо важко змусити себе взятися за звіти після вихідних, потрібно не лише знайти мотивацію, а й створити сприятливі умови для комфортної роботи мозку. Вчені з'ясували, що музика Моцарта та схожі композиції активізують увагу, покращують концентрацію, а також значно покращують пам'ять та активують нейронні зв'язки, що впливають на пізнавальні можливості. За даними звіту медичного центру Стенфордського університету, музика торкається галузей мозку, пов'язаних з концентрацією уваги та розвитком пам'яті. При цьому пікова мозкова активність виникає в періоди тиші між звуками – розслаблений мозок миттєво входить у роботу.

3 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page